petek, 27. marec 2009

Dvoživke na Večni poti

Ojla!

Tukajle nekaj utrinkov z reševanja dvoživk, ki jih vsako leto masakrirajo avtomobili na cestah in poteh po Sloveniji. Slike posnete na oz. ob Večni poti (pod Rožnikom, pri ljubljanskem Zoo-ju).

Sicer več informacij dobite lahko na blogu dvoživk na Večni poti (link: Dvoživke na Večni), pa tudi na spletni strani Društva za preučevanje dvoživk in plazilcev Slovenije (Societas herpetologica Slovenica) ter drugih straneh ("poscrollaj" na dno objave).

Zakaj prenašati dvoživke? ... Ker jedo in so jedene, torej so del ekosistema, so zaščitena skupina (vse vrste) v Sloveniji (z evropsko oz. slovensko zakonodajo), ker so, poleg črnih točk dodatno ogrožene še ali predvsem zaradi izginjanja zanje primernih habitatov (mlake, mokrišča, stoječe ali počasi tekoče sladke vode, ..., mokri travniki, gozd, ...). Problematični so predvsem (s)prehodi med mestom prezimovanja oz. zimskega mirovanja in mrestišči. Spomladi se namreč odpravijo na parjenje v vode, nekatere dvoživke se nato vrnejo v gozdne habitate, nekatere ostanejo v vodi; druga velika selitev pa sledi jeseni, ko se generacija mladih odpravlja v gozd.

Ko prideš prepozno ...
Mali 'krastaček' (Bufo bufo)
Opozorilna tabla in nalepka na malih belih koških, v katerih so informacijske zloženke (pritrjene na znak ob parkirišču nasproti Zoo-ja)
Projekt (delno?) financira Mestna občina Ljubljana, MOL.
//privzeto s strani Dvoživke na Večni poti.

Ni komentarjev: