petek, 28. januar 2011

Ljubezen - skoraj isti učinek kot heroin! (part 2)

Nadaljevanje iz prejšnjega dela, "O ljubezni in drugih boleznih", dostopno tukaj.

...
No, pravite, kaj pa navezanost! (Če se izognemo neprijetnemu oksitocinu s svojimi ... "intoksikantnimi" učinki.) Kaj pa to, ko mi srce poskoči, ko vidim svojega lubija ali pa čebelico in občutek, da bo skoraj konec sveta, če se nekaj časa ne vidiva? Hm, v besedi: withdrawal.

This is down to dopamine, the brain’s pleasure chemical. When nerve cells squirt small amounts of this into a brain region called the nucleus accumbens it produces sensations of euphoria and satisfaction.

Nadalje pa sem marca ali aprila lani poslušal iPod brata kolegice, ki mi je dal misliti - v bistvu je bil Podcast the naked scientists, ki se je ukvarjal ravno s to tematiko. Podcast, ki je ustvaril pričujoči članek.

Internetni članek (glej tudi spodaj) navaja, da je dopamin v telesu v uporabi, da se ojačajo nagrajujoča vedenja: ko se nekaj naučimo ali naredimo nekaj dobrega za nekoga ali ... vzamemo heroin ali kokain, ki delujeta na iste živčne končiče kot dopamin - vsi nam dajo občutek zadovoljstva.
  Torej, ko delujeta oksitocin in vazopresin, ko so njuni kemični signali prisotni in aktivni v telesu (možganih!),
they trigger the release of an addictive surge of dopamine in order to consolidate their effects. So you are, quite literally, getting hooked on your partner. 

Svoj sestav avtor zaključuje z nasvetom in mislij, da je sicer fino, da znamo razčleniti ljubeznesko dogajanje v telesu na peščico kemikalij, da pomaga znanstvenikom in zdravnikom, da lahko ljudem, ki ne morejo navezovati stikov, na primer avtistom, pomagajo pri tvorbi odnosov .. Svari pa tudi, da se dá taka znanja krepko izkoristiti in da sedaj, zaenkrat še nedolžna fraza v prihodnosti: "A lahko samo tole malce poduhaš?" morda ne bo več tako nedolžna.

 Ta in prejšnji del sta povzeta po članku na internetni podstrani The Naked Scientists, 'What is love?' Chrisa Smitha.

1 komentar:

Aljo pravi ...

Nekaj novega v svetu znanstvene ljubezni, objavljeno na Wired.com:

Video: Neuroscientists Measure Brain Activity in Love Competition

http://www.wired.com/underwire/2012/02/love-competition/