sreda, 05. junij 2013

O koristnosti in Zakaj zbirati podatke o hroščih?

Vsake toliko me kdo vprasa: "Zakaj je ta vrsta koristna?"

In to je za biologa najbolj tecno vprasanje. (In mislim, da bi moralo biti 'tecno' za vsakega razumnega cloveka.)
Zakaj?
Kako pa lahko odgovorim na vprasanje, ki bi mi ga zastavil Nezemljan: "Zakaj pa potrebujemo Cloveka? Zakaj je ta vrsta koristna?"

Douglas Adams je pred leti pisal o ogorcenju, ki so ga prebivalci Zemlje izrazili nad rumeno vogonsko floto in njenim komandantom. In logiko, ki jo je Adams briljantno vzporedil z rumenimi bagerji in hiso Arturja Denta. Nekaj takega kot 'Saj so bili plani za hiperprostorsko obvoznico na ogled v vasi lokalni pisarni oddelka za planiranje na Alpha Centauri ze zadnjih 50 vasih Zemeljskih let. /.../ Kako to mislite, se niste bili na Alpha Centauri? O, moj bog, clovestvo, saj je vendar samo stiri svetlobna leta stran! Mislim, res mi je zal, ampak ce se ne morete zmigat tolko, da bi se pozanimali o vasih lokalnih zadevah, je to vas problem. /.../"
 

Spodaj, kot pove ze naslov nekaj izvleckov iz sestavka, Zakaj zbirati podatke o hroščih?, clanek Dragice Jaksetic (Delo.si, 22.5.2013).

"V neki vasi so nam s ponosom pokazali svoj pravi pravcati travnik. Nepokošenega, takega z marjeticami, zlaticami, grabljiščem, nokotami, solzicami, maki.. za naše oko nekoliko preveč živopisnega."

"Poslušali smo tudi, kako Škoti iščejo in tekmujejo za najvišje drevo, najdebelejše, najstarejše. Ker so divje rastoča drevesa tako redka. Kako v parku simbolično »zakupijo« drevo in za njegovo nego prispevajo denar."

"Kozlički, bukovi ali hrastovi, ali pa katerakoli druga vrsta drobnega, nepomembnega, nekoristnega mrčesa, ki jim je preprečeval Razvoj, so bili praviloma glavni razlog za smeh in posmeh nekaterih izmed tistih, ki so v pomembnih vlogah rešiteljev kake nerazvite občine poudarjali, da se naravovarstveniki lahko zgolj nerazvoju teh občin zahvalijo, da po njihovih gozdovih še vedno nekoristno tavajo živali, ki jim človek še komajda reče žival."

Ni komentarjev: