sobota, 26. oktober 2013

Volovja reber - Pokrajina, ki bi lahko postala narodni park"Elektrarna Senožeška brda, če bo zgrajena, kot je načrtovana, bo v petnajstih letih dobila okoli 150 milijonov evrov subvencij, kar pomeni, da bo morala vsaka družina v Sloveniji prispevati 200 evrov.
Pogovarjamo se o res velikih številkah, nekdo pa bo obogatel, ker so subvencije nerazumno visoke."

In pred tem:
"Velik del tega zneska pa prispevamo davkoplacevalci. Ocenjujemo, da so spodbude previsoke in bi lahko z denarjem, ki gre za subvencioniranje vetrnih elektrarn, naredili v tem trenutku več koristi za zmanjševanje CO2, če bi ga vlagali drugam. Na primer v energetsko sanacijo stavb, izolacije, zamenjavo oken. Ko bo to narejeno, pridejo na vrsto tudi vetrnice. Ta trenutek pa ta denar ni gospodarno porabljen."

Vir: Petrovec (2013). Pokrajina, ki bi lahko postala narodni park. Tomaz Jancar o boju za Volovjo reber in njenih lepotah. Nedeljski Dnevnik, 23. 10. 2013, Str. 10.

'Ne vem, zakaj Hrvatje znajo prodajati nacionalne parke, Slovenci pa ne.' 

 Kaj vse ponuja Volovja reber
"Ce pridete na Volovjo reber ali Gure, kot se ji reče po domače, vam seže pogled na kvarnerske otoke vse do Paga. Ljubitelji ptic bodo videli tam pestrost živalskih vrst, ki je med največjimi v državi. Na Volovji rebri živijo vse velike zveri, ki jih imamo v Sloveniji, in to najbolj zdrave populacije. Risi volkovi, medvedi. Velika je tudi raznolikost rastlinskih vrst."

Ni komentarjev: