torek, 29. julij 2008

Eco-blow --yupi

Okolju prijazne bombe
Četrtek, 29. maj 2008 05:37

Nemški znanstveniki razvijajo nove oblike eksplozivov, ki bodo močnejši in hkrati varnejši za uporabo kot TNT in ostala običajna eksplozivna sredstva, prav tako pa bodo okolju prijazna.

TNT, RDX in ostali eksplozivi, ki se pogosto uporabljajo v vojaške in industrijske namene, običajno pri detonaciji povzročijo sprostitev strupenih plinov, ki onesnažujejo ozračje. Prav za prav so ti eksplozivi toksični že sami po sebi in pogosto se zgodi, da ekstremno nevarne snovi tudi brez eksplozije
pronicajo v okolje.

Po drugi strani so takšni eksplozivi tudi precej nevarni za uporabo, saj so močno občutljivi na fizične šoke, kot so udarci in iskre.

Za dosego večje varnosti pri uporabi in razvoj okolju prijaznejših eksplozivnih teles, so nemški znanstveniki svoje raziskave usmerili v nedavno odkrite materiale, imenovane tetrazoli.

Tetrazoli večino svoje eksplozivne energije črpajo iz dušika in ne ogljika kot na primer TNT.

Majhne bombe, ki so jih naredili iz omenjenega materiala, so tako manj dovzetne na vplive iz okolja, s čimer je precej zmanjšana nevarnost neželenih eksplozij.

Prav tako pa so laboratorijski testi pokazali, da je nova vrsta eksplozivov silovitejša kot TNT in RDX.
vir: http://novice.svarog.org/?Novica=3513

Hm ... še dobro, da če se bomo izbrisali PREJ dol s te modre pike, preden se nas bo otresel planet sam, potem bomo vsaj ta zadnji korak naredili bolj ekološko ... Can't believe it.

Ni komentarjev: