torek, 14. maj 2013

Volovja reber - epilog - konec desetletne bitke za naravo?

Iz strani Dela in clanov Koalicije za Volovjo reber prihajata dve vesti.

Dve dobri novici za Naravo
Kot vse obcine, so tudi v obcini Pivka najprej poskusili s trdimi razvojnimi zgodbami.
/Dragica Jaksetic, sre, 08.05.2013

Zveseljem zapišem, da sta se Naravi vceraj in danes zgodili dve lepi stvari. Obcina Pivka ima jutri obcinski praznik in župan Robert Smrdelj je vceraj napovedal, da bo obcina Pivka letos ustanovila svoj krajinski park, park pivških presihajocih jezer.
  Druga dobra novica za Naravo je, da je Agencija republike Slovenije za okolje (Arso) zavrnila okoljevarstveno soglasje za postavitev 27 vetrnic na Volovji rebri. S svojim parkom bodo segli do meje obcine Cerknica, skoraj do obrežja Cerkniškega jezera in del Snežniškega parka bo tako sklenjen. Kaj pa na njegovem vzhodnem koncu, tam, kjer so si tako zelo prizadevali pridobiti 1700 evrov na leto na vetrnico za 20 let? Od tam bo zdaj, ko je Arso izdal odlocbo, slišati, kako so »nam Ljubljancani« onemogocili Razvoj!

Ja, res, Ilirski Bistrici manjka samo še ta renta, da bi se razvili, pa tisto eno ali dve delovni mesti za kosce trave med vetrnicami! Ce ne bi zminirali Regijskega parka Snežnik, bi pod Snežnikom morda že desetletje deloval javni zavod z visoko izobraženim kadrom, tistim, ki se je po hudih bitkah za in zoper vetrnice na Volovji rebri umaknil v mir na univerze na Reki, v Kopru in Ljubljani. Javni zavod Regijski Park Snežnik bi lahko danes zaposloval tudi turisticne vodnike, organizatorje turizma pod Snežnikom in vzpostavil zdaj, ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, že trdne povezave s sosednjim hrvaškim naravnim parkom Ucka ali kvarnerskimi hotelirji.

  Zgled ni dalec, za bistriško politiko ocitno predalec. Javni zavod Park Škocjanske jame vsako leto pobere vstopnino od približno 100.000 obiskovalcev, za 22 zaposlenih in še za kaj pa jim bo letos država primaknila še pol milijona evrov.
http://www.delo.si/mnenja/blog/dve-dobri-novici-za-naravo.html

T. Jancar, na mailing listo Koalicije za Volovjo reber
Okej, ce še niste podpisali peticije proti lovu ogroženih ptic, vas bo mogoce spodbudila tale novica:

Odvetnik Petrovic me je ravnokar obvestil, da je ARSO z odlocbo zavrnila soglasje za Vetrno elektrarno Volovja reber. :-) Odlocba je vrhunska.
Na 40 straneh podrobno razclenjuje argumente ene in druge strani, lepo urejeno po vrstah in na koncu zakljuci: soglasja za VE Volovja reber ni mogoce izdati ker:
  • za beloglavega jastreba, planinskega orla, gozdnega jereba in širokouhega netopirja EP ni predložila podatkov o stanju vrste na obmocju, ki bi sploh omogocali izvedbo presoje
  • za beloglavega jastreba in sršenarja pri oceni vplivov ni upoštevala vseh razpoložljivih podatkov
  • bi poseg imel na risa unicujoc vpliv in predlagani omilitveni ukrepi niso ustrezni
  • za planinskega orla EP ni uspela dokazati, da poseg ne bi prizadel vec kot 1% populacije EP se sicer na tole lahko pritoži, vendar po moje kakšnega vecjega smisla to zanj ne bi imelo.
Vojna je po moje zdaj dobljena, ceprav kakšne manjše zakljucne bitke niso izkljucene. Jutri sledi sporocilo za javnost (sedaj dostopno tukajle).
LSI Tomaž
PS: Zadevo lahko proslavite tako, da podpišete peticijo proti lovu ogroženih ptic ;-) www.tretjiclen.si/slo/ptici.

Ni komentarjev: