torek, 19. avgust 2008

SloveniJA NI SEVERno od svobode

Bauman, priznani svetovni sociolog, v svoji zadnji knjigi piše o popisu strahov »tekoče moderne«. Pravi, da najbolje preživi tisti, ki je najbolje prilagojen nenehnemu prilagajanju. Smo se Slovenci uspeli prilagoditi na novo oblastno prilagajanje?

Definitivno, Slovenci smo mojstri v tem.

Prilagodili smo se tudi na nov način komuniciranja. Internet je tako rekoč postal naš drugi dom. Tudi vi ste se udomačili na njem.

Internet je super stvar. V tem trenutku je internet kljub vsem pomislekom in dvomom, ki še vedno obstajajo, mesto svobode. Je prostor, kjer se dá najti tisto, kar človek išče. Dá se povedati tisto, kar se hoče povedati in dopušča neke povsem nove pristope, ki še niso do konca izkoriščeni. Omogoča kombinacijo raznih vsebin, omogoča večplastnost, interaktivnost, in predvsem to, da človek sam določa čas, ki ga bo porabil za pridobivanje informacij. Ta demokratična revolucija, ki se ji mnogi posmehujejo, je dejansko začela spreminjati stvari. To, da lahko vsak v vsaki sekundi postavi svoj blog, vzame kamero in dokumentira dogajanje, bo imelo v prihodnosti večje posledice kot si sploh predstavljamo.

Pa je blog res tako zelo svoboden medij? Nenazadnje Ana Jud je s tožbo zoper Guštijev blog dosegla umik le tega.

Mislim, da to ne spremeni tega, kar sem rekel. Na internetu se glede te prepovedi razvija ena taka živahna debata. Nek zaključek te debate bi lahko bil, da je internet drugačen medij, ki uporablja druge forme medijskih pristopov, ampak to še ne pomeni, da bi morala zanj veljati druga etična merila. To še ne pomeni, da lahko ti o drugem pišeš laži, posegaš v zasebnost ljudi, ki niso javne osebnosti, itd. Ta pravila veljajo na splošno za vse medije, za vse ljudi. Tukaj pač internet ne more biti izjema.

In blogovska prihodnost?


Jaz mislim, da je prihodnost v povezovanju, v urejanju vsebin zato, ker bo eden največjih problemov tega interneta presežek vseh vsebin. Jaz pač vidim prihodnost v prepletanju teh pristopov (video pristopa, fotografije in teksta). Internet prenaša vse to troje in zato je tako poseben. Neke stvari je lažje povedati v nekaj stavkih, nekatere ne moreš pokazati drugače kot z videom, za nekatere trenutke pa je fotografija tisti najboljši pripomoček.

Intervju z Janijem Severjem, preteklim urednikom Mladine, štiri mesece po njegovi odstavitvi (pardon, odstopu). (Ne) spreglejte njegov(ega) blog(a): in spletne strani vest.si, ki sta jo kot medijski portal štartala z Jonasom Ž.
Tukaj pa še en intervju (tudi zgoraj, v tekstu) z J. S.: o medijski svobodi oz. o Mladini.
Btw: na sliki v tem postu je seveda Jani Sever in ne tisti sociolog.

Ni komentarjev: